Ik ben een gevoelig persoon, en jij?

Ik ben een gevoelig persoon. Dat heb ik altijd gedacht en daar heb ik naar geleefd. Hielp die gedachte over mezelf me?

Nee, want mijn associatie bij een gevoelig persoon was, dat zo iemand (en dus ik) niet tegen kritiek kon, niet tegen negativiteit kon, niet tegen drukte kon, niet tegen onrust kon, niet tegen opmerkingen van anderen kon, dat opmerkingen van anderen me heel erg raakten. Hielp mij dat?

Nee, dat idee van mezelf en van een gevoelig persoon hielp mij niet. Op dat moment ‘hielp’ het mij wel om dat te denken, omdat ik daardoor heel makkelijk een excuus had als ik niet voor mezelf opkwam of als ik ergens niet tegen kon. Ik ben een gevoelig persoon, dus ik kan daar niet tegen, dus ik hoef daar niet actief iets aan te veranderen, want dat kan niet, want het IS zo. Misschien krijg je al wel een idee van waar ik naartoe wil? Daarom heb ik ‘hielp’ ook tussen aanhalingstekens gezet.

Het ‘hielp’ mij om dat zo te denken, want daardoor hoefde ik niets te doen en hoefde ik geen verantwoordelijkheid te nemen dat ik dat zelf naar me toe getrokken had. Dat was ‘makkelijker’, want ik dacht dat me dat rust op zou leveren. Het tegendeel was echter waar. Uiteraard hielp het mij niet, want door al die dingen die om mij heen gebeurde, ervaarde ik juist onrust en onzekerheid en negativiteit, omdat ik allemaal andere mensen en situaties de schuld gaf van hoe ik me voelde.

Het mooi en behulpzame wat ik heb ontdekt, is dat niet al die andere mensen en al die andere situaties ervoor zorgden dat ik dat zo voelde, nee….. de gedachten en overtuigingen die ikzelf had en die ik over mezelf had, maakten dat ik me zo voelde.

Stel je voor dat ik geloofde ‘Ik ben gevoelig en ik ben het waard om goed voor mezelf te zorgen’. Hoe zou ik dan met die situaties om zijn gegaan?

Stel je voor dat ik geloofde ‘Ik ben gevoelig en andere mensen moeten rekening met mij houden’. Hoe zou ik dan  met die situaties om zijn gegaan?

En wat zou mij het meeste hebben geholpen?

Inmiddels ben ik erachter dat ik geen controle heb over andere mensen en over situaties. Ik heb wel controle over hoe ik daarover denk, hoe ik over mezelf denk, hoe ik me voel en dus hoe ik daarmee omgaan. En dat is zo’n ontzettende verademing. Weten dat ik wel invloed heb en dat ik dus verantwoordelijk ben voor wat ik denk en voor wat ik voel, ook al ontstaat het uit een situatie of uit contact met een ander persoon. Ik ben verantwoordelijk voor en ik heb controle over wat ik denk, hoe ik me voel en hoe ik met andere mensen en situaties omga. Voel je de kracht die uit die zin komt? Wat zou het jou opleveren als jij dat ook gelooft en als jij dat ook voelt?

Jij kunt dat bereiken. En jij kunt zoveel meer dan je nu misschien voelt. Ook jij kunt bijvoorbeeld vanuit jouw hart leven, zodat je vertrouwen en rust voelt. Ga daarmee aan de slag en zet de eerste stappen om goed voor jezelf te zorgen en te voelen dat jij invloed hebt op jouw gedachten, gevoel en hoe jij omgaat met andere mensen en situaties. Hoe kun je dat doen? Daar heb ik een super handig gratis ebook voor geschreven.