Wat kunnen we onszelf toch tegenhouden

Wat kunnen wij onszelf toch tegenhouden. Onszelf niet goed genoeg voelen of onszelf het niet waard vinden. Bijna al mijn coachees geven hetzelfde antwoord op de vraag ‘Wat houdt je tegen om dat te bereiken wat je wilt bereiken?’ ‘Ikzelf’ is steevast het antwoord.

Hoe komt dat toch dat we dat doen? Dat komt doordat we door ons verleden op een bepaalde manier ‘geprogrammeerd’ zijn. In ons hoofd hebben zich allerlei gedachten ontwikkeld en vastgezet, waar we in zijn gaan geloven. Dat zijn onze overtuigingen geworden. Zolang als dat positieve gedachten zijn, zoals ‘Ik kan alles leren’, ‘Ik ben het waard’, ‘Ik voel me goed’, et cetera, dan is dat prima en gaat jou dat helpen om dat te bereiken wat jij wilt bereiken.

Als het veelal negatieve gedachten zijn, bijvoorbeeld ‘Ik ben te dik’, ‘Ik kan dat nooit’, ‘Ik ben niet goed genoeg’, et cetera, dan is dat natuurlijk niet helpend en dan houd je jezelf tegen. Dus als mijn coachees de vraag ‘Wat houdt je tegen om dat te bereiken wat je wilt bereiken?’ en ze antwoorden met ‘Ikzelf’, dan ben ik juist blij. Dat betekent dat dat zij ziet dat ze zichzelf tegenhoudt. Dan is ze zich daar al van bewust en hebben we de belangrijkste stap genomen. En dan is de volgende stap… opsporen wat precies in haar, haar tegenhoudt. Dan gaan we op zoek naar welke gedachten zij tegen zichzelf zegt, waardoor ze zichzelf tegenhoudt.

Als dat helder is, dan kijken we wat die gedachte haar ooit heeft opgeleverd. Ooit heeft het haar iets positiefs opgeleverd, ook al voelt dat nu niet zo. Stel dat de gedachte is ontstaan, omdat mijn coachee graag rust wil creëren, dan gaan we daarmee aan de slag. Dan gaan we kijken hoe ze ervoor kan zorgen dat ze die rust voor zichzelf creëert en tegelijkertijd zichzelf niet meer tegenhoudt.

Waarom vertel ik je dit, vraag je jezelf misschien wel af? Omdat je dit ook voor jezelf kunt doen. Deze stappen kun jij ook voor jezelf doorlopen. Meestal gaat het makkelijker en sneller om het samen met iemand te doen, maar als je daar nog niet klaar voor bent, dan kun je deze stappen zelf doorlopen. Daarom zet ik ze nog even voor je op een rijtje:

  • Ben je bewust dat je jezelf tegenhoudt door bepaalde (negatieve) gedachten die je tegen jezelf zegt.
  • Ben je bewust van welke gedachten jij tegen jezelf zegt.
  • Schrijf deze gedachten voor jezelf op.
  • Achterhaal wat deze gedachte jou ooit voor positiefs heeft opgeleverd. Meestal is dat een bepaalde waarde, zoals rust, harmonie, vertrouwen, et cetera.
  • Ga dan eens kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je die waarde nastreeft, zonder jezelf nog tegen te houden op een ander vlak.

Soms lukt het niet om dat op deze manier te doen. Dan betekent dat, dat het gaat om een gedachte/overtuiging die zo diep zit, dat er meer voor nodig is. daar gaan we dan verder mee aan de slag in de coaching om een laag dieper te gaan.

Wil jij zelf al stappen zetten en jezelf niet meer tegenhouden, maar er vol voor gaan? Vraag dan nu mijn gratis ebook “Leef vanuit je hart in 10 stappen”: