Het voelt alsof ik dat niet waard ben

“Het voelt alsof ik dat niet waard ben.” Dat zei één van mijn coachees. Laat dat zinnetje eens bij jezelf binnenkomen. “Het voelt alsof ik dat niet waard ben.” Herken jij dat bij jezelf? Dat je het niet waard bent om geld aan uit te geven, bijvoorbeeld aan coaching? Of aan nieuwe kleding? Of aan een cadeau voor jezelf?

Of misschien voelt het voor je alsof je het niet waard bent, omdat je denkt dat mensen vinden dat je jouw werk niet goed genoeg doet. Herken je dat?

Op wat voor manier uit het zich bij jou? Dat jij het gevoel hebt dat je het niet waard bent? En wat doe je nu allemaal extra om te ‘bewijzen’ dat je het wel waard bent? En voor wie ben jij dat aan het bewijzen?

Hoe zou het voor je zijn als je wel voelt dat je het waard bent? Hoe zou het voor je zijn als je voelt dat je wel goed genoeg bent? En hoe kun je ervoor zorgen dat je je goed genoeg voelt?

De eerste stap is dat je je bewust wordt van wat je allemaal op een dag tegen jezelf zegt. Zijn dat positieve dingen of negatieve dingen? En wanneer zeg je die tegen jezelf? Schrijf dat eens allemaal voor jezelf op. Word je hier bewust van, van wat jij allemaal tegen jezelf zegt. Pas als je je bewust wordt, kun je het anders gaan doen. Wat ga je dan anders doen? Je gaat positiever tegen jezelf praten. Dan vraag je je misschien af, is dat zo makkelijk? Ja, in feite wel. Daarbij is het wel belangrijk dat je dingen tegen jezelf zegt waar je ook echt in kunt geloven, dus waar je ook echt een goed gevoel bij krijgt. Maak desnoods een moodboard van hoe jij je wilt voelen en kijk er iedere dag naar. Dat zal jou motiveren om ook positiever tegen jezelf te praten.

Want jij bent het zeker waard!