Hoe vaak blijf jij in dezelfde valkuil trappen?

Wat we vaak doen, is telkens in dezelfde valkuil trappen. Die valkuilen lijken niet altijd op elkaar, maar in essentie komt het wel op hetzelfde neer. Bijvoorbeeld telkens over jouw eigen grenzen heen gaan, de lieve vrede willen bewaren en daarom niet voor jezelf opkomen, overal maar ja op zeggen, et cetera. Herken je dat?

Ik herken dat heel erg. Ik doe dat al zolang ik mezelf herinner. Bijvoorbeeld op het gebied van mijn eigen grenzen bewaken en voor mezelf gaan staan, daar heb ik al veel aan gedaan. Telkens denk ik, nou ga ik het anders doen. Dat doe ik ook en dat lukt dan ook. En dan poef… komt er weer een andere situatie waar ik er toch weer in trap, in die valkuil.

Nu kan ik dat nog steeds wel doen, maar gelukkig heb ik een manier gevonden om me er sneller van bewust te zijn en om eerder stappen te zetten om het anders te doen. Wat ik mezelf dan namelijk afvraag, is ‘Wat is de positieve waarde achter mijn gedrag?’ ‘Welke positieve intentie zit er achter mijn gedrag?’ ‘Wat levert dit gedrag mij in positieve zin op?’

Alles wat we doen, doen we namelijk vanuit een positieve intentie. Eén van mijn valkuilen is bijvoorbeeld om suiker te gaan eten, als ik mezelf niet fijn voel of juist als ik mezelf fijn voel. Ik eet dus uit emotie. Ik ben daar helemaal klaar mee en het lukt me nu al veel beter om daarmee om te gaan. Hoe heb ik dat bereikt? Door mezelf af te vragen ‘Wat is de positieve waarde achter mijn volvreet gedrag?’ Ik kwam erachter dat het mij een gelukzalig gevoel geeft. Met het volvreten, streef ik geluk na.

Dan vraag je je misschien wel af, nu je dat weet, hoe verander je dat? De vraag die ik daarna aan mezelf stel, is ‘Hoe kan ik geluk nastreven op een manier die mij op de lange termijn ook geluk oplevert?’ Het antwoord op die vraag en dat gaan doen, dat zorgt ervoor dat je op de lange termijn niet meer in die valkuil gaat trappen. Mijn antwoorden zijn: bodypump, wandelen, voedzaam eten, mediteren, mediteren op een voldaan gevoel als ik trek krijg in suiker.

Wil jij jouw eerste stappen zetten om minder of niet meer in jouw valkuilen te stappen? Download dan nu het gratis ebook “Leef vanuit je hart in 10 stappen”.