Soms ben ik bang dat ik niet genoeg naar mezelf luister

Soms ben ik bang dat ik teveel doe en niet goed genoeg naar mezelf luister. Dan twijfel ik aan mezelf. Herken jij dat?

Dan ben ik bang dat ik me teveel laat leiden door alles wat ik ‘moet’ doen en dat ik niet genoeg naar mijn lijf luister en naar wat ik echt nodig heb. Dan ben ik bang dat ik misschien uiteindelijk wel een burn-out krijg. Zover denk ik dan zelfs na. Ik vertrouwen er niet op dat ik goed genoeg luister naar wat ik nodig heb.

Ik heb er zolang mee geworsteld hoe ik erop kan vertrouwen dat ik goed genoeg naar mezelf luister en dat ik echt mezelf geef wat ik nodig heb. De eerste stap die ik daarin heb gezet is om mezelf niet meer te vragen ‘wat wil ik?’, maar om mezelf een andere vraag te stellen.

Met de vraag ‘wat wil ik?’ ga ik namelijk op zoek naar het antwoord in mijn hoofd. Het is een vraag die je vaak vanuit jouw hoofd beantwoordt met bepaalde doelen in het achterhoofd. Uiteraard is deze vraag helpend, maar voor mij is tegenwoordig een andere vraag meer helpend. Ik stel mezelf namelijk tegenwoordig een vraag die gaat over mijn behoeften en vraagt meer naar wat ik vanuit mijn gevoel wil. Daarbij houd ik veel meer rekening met wat echt belangrijk is. De vraag die ik mezelf tegenwoordig stel, is ‘wat heb ik nodig?’.

Met de vraag ‘wat heb ik nodig?’ dan ga ik naar mijn gevoel toe en zal ik andere antwoorden krijgen dan de vraag ‘wat wil ik?’. Ik merk dat die eerste vraag mij veel dichter bij mezelf brengt. Op het begin vond ik het nog niet zo makkelijk om deze vraag te beantwoorden. Gelukkig kan ik dat steeds beter en leer ik steeds beter naar mijn gevoel en naar mijn hart te luisteren. In mijn gratis ebook “Leef vanuit jouw hart in 10 stappen” neem ik je alvast mee in de eerste stappen hier naartoe. Wil jij hier mee aan de slag? Vraag dan nu het gratis ebook aan.