Voel jij je ook wel eens schuldig?

Voel jij je ook wel eens schuldig? Schuldig dat je het allemaal wel wat beter had kunnen doen? Schuldig, omdat je vindt dat je het niet goed genoeg hebt gedaan?

Ik heb dat wel hoor. Ik weet en voel dat het nodig is, als ik ook eens niets doen. Lekker even uit mijn bedrijf ga en ga chillen.

En soms komt er dan een stemmetje in mij op (ik noem dit stemmetje Fred, dat praat makkelijker). Dat stemmetje zegt dan dat ik in die tijd eigenlijk had moeten werken en dat ik dan misschien met mijn bedrijf en persoonlijk verder zou zijn gegroeid. Het resultaat? Ik voel me schuldig dat ik tijd voor mezelf heb genomen.

Helpt het mij? NEE, absoluut niet. Daardoor heeft heel dat rusten totaal geen zin gehad, omdat ik mezelf weer stress aanpraat. Wat helpt dan wel? Mijn Fred bedanken voor zijn boodschap. En mezelf realiseren dat mijn hoofd, mijn lijf, mijn hart en mijn bedrijf tijd nodig hebben om alle ontwikkelingen van de tijd daarvoor te laten zakken en te verwerken. Pas als ik daar de tijd voor neem, ontstaat er ruimte om weer verder te gaan. Zolang ik die rust en ruimte niet pak, kan ik niet meer verder groeien.

Mezelf dat realiseren en voelen, dat helpt enorm en geeft me rust, vertrouwen en overzicht. Selma, lukt het jou dan altijd meteen om dit om te draaien en dat zo te voelen? Nee, dat niet. En ook dat is een leerproces. Het lukt me steeds sneller om om te schakelen. Hoe doe ik dat dan? Door mijn stemmetje, Fred, te bedanken voor zijn boodschap en dan te gaan mediteren, positieve affirmaties op te noemen die mij helpen en te letten op een rustige ademhaling. Lukt dat niet? Dan zet ik hele vrolijke muziek op, waardoor ik mijn energie verhoog. Ook dan gaat mijn Fred even een dutje doen.

It’s a practice. Hoe ga jij hiermee om?

Wil jij het anders aanpakken? Begin dan eens met mijn gratis ebook “Leef vanuit jouw hart in 10 stappen”.