Zorgzaam zijn voor jezelf of voor de ander?

Hoe vaak gebeurt het dat je eerst aan de ander denkt, voordat je aan jezelf denkt? Mij gebeurt het regelmatig. Gelukkig merk ik er wel een verschil in. Ik kies nu vaker voor mezelf dan ik eerst deed. En tegelijkertijd heb ik hier nog wel iets in te leren.

Toen ik een tiener was, dacht ik dat ik goed voor mezelf zorgde, als ik ook goed voor de ander zorgde. Ik wilde dan ook een zorgzaam beroep doen, waarbij ik anderen kon helpen. Ik begreep toen nog niet zo goed dat het des te belangrijker is om eerst goed voor mezelf te zorgen en dan pas voor de ander. Dat duurde even, voordat ik het door had. Daardoor ging ik als tiener regelmatig over mijn eigen grenzen heen. En toen ik ouder was nog steeds. Ik merk nu dat daar meer verandering in komt. Ik realiseer me steeds meer dat ik een ander beter kan helpen, als ik eerst goed voor mezelf zorg. Als ik bijvoorbeeld niet goed voor mezelf zorg en ik heb dan een coachingsgesprek of een Reiki-behandeling, dan loop ik leeg en raakt mijn energie op. Dan ben ik na één afspraak erg moe en kan ik niemand dus echt helpen. Daardoor neem ik voortaan voorafgaand aan elke afspraak eerst even tien/vijftien minuten voor mezelf. Ik zorg ervoor dat ik goed geaard ben, met beide benen op de grond, dat ik goed sta en dat ik mijn zonnevlecht dichtdraai. Ik merk dat ik daardoor voldoende energie blijf houden.

Zorgzaam zijn voor jezelf betekent voor mij dat ik goed voor mezelf zorg, dat ik ervoor zorg dat ik me fijn voel. Zorgzaamheid betekent voor mij dat ik zowel lichamelijk als geestelijk goed voor mezelf zorg. Eerst voor mezelf zorgen en dan voor een ander.

Zorgzaam zijn voor mezelf betekent voor mij dan ook op tijd en gezond eten, voldoende water drinken en voldoende lichaamsbeweging. Daarom vind ik het heerlijk om in de ochtend te sporten. Daar heb ik de hele dag profijt van. Als ik dat voor mezelf doe, dan krijg ik energie. En met die energie kan ik zoveel doen. Met die energie kan ik nog beter voor mezelf zorgen en dan heb ik zelfs energie over. En met die overgebleven energie kan ik anderen helpen. Daar begint mijn zorgzaamheid voor anderen.

Hoe is dat voor jou? Hoe zorg jij voor jezelf? En zorg je eerst voor anderen of eerst voor jezelf? Zorg je ervoor dat jouw emmer eerst helemaal vol is, zodat je het overtollige water weg kan geven? Of geef je jouw water al weg, nog voordat jouw eigen emmer helemaal vol is? Hoe doe jij dat? En hoe zou je het eventueel anders willen zien?

Wil jij leren om eerst voor jezelf te zorgen, zodat je daarna (nog beter) voor anderen kunt zorgen? Meld je dan nu aan voor de gratis community Meer balans, minder stress voor informatie, tips en inspiratie.