Wat we kunnen leren van de serie La Casa de Papel

De serie die ik het liefst kijk, is La Casa de Papel. Het is een Spaanse serie waarin een aantal mensen een overval plegen, waarbij ze gijzelaars hebben. Waarom kijk ik deze serie het liefst? Allereerst vind ik het een hele spannende serie. En daarnaast vind ik het fascinerend hoe de makers en acteurs ervoor zorgen dat ik de gijzelnemers, die dus iets verschrikkelijks doen, leuk ga vinden en hoop dat ze er goed uitkomen.

Hoe doen ze dat toch? Het zijn allemaal mensen die al eerder dingen hebben gedaan die volgens de wet verboden zijn. Ze gijzelen mensen en jagen ze angst aan. En tegelijkertijd mag ik ze graag en hoop ik dat ze er allemaal levend uitkomen en geld mee kunnen nemen. Hoe kan dat?

Wat de makers van de serie en de acteurs heel goed doen, is dat je ze leert kennen. Dat je ontdekt wat hen drijft, wat voor hen belangrijk is en dat ze ook lief zijn voor elkaar en voor de gijzelaars.

Wat kunnen wij leren van deze serie?

Wat je kunt leren is hoe je ervoor zorgt dat je je minder aan iemand ergert. Als je namelijk iemand leert kennen, echt ontdekt wat diegene drijft, waarom diegene doet wat hij/zij doet, dat het vaak makkelijker wordt om met die persoon om te gaan. Kijk dus niet alleen naar het gedrag van een persoon, maar vooral naar de persoon achter het gedrag. Het gedrag is misschien niet altijd oké wat iemand laat zien of dat gedrag past niet bij hoe jij het zou doen. Maar achter dat gedrag zit een persoon met bepaalde drijfveren en dingen die hij/zij belangrijk vindt. Dat zegt nog meer over de persoon zelf. Het kan zijn dat je wel begrip hebt voor de beweegredenen en niet voor het gedrag. Het achterhalen van de beweegredenen kan ervoor zorgen dat je beter met die persoon om kunt gaan.

Dus, als jij je irriteert aan iemand of bijvoorbeeld met een collega minder goed overweg kan, ga dan eens in gesprek. Leer deze persoon beter kennen en achterhaal wat die persoon drijft, wat hij/zij belangrijk vindt en waarom hij/zij doet wat die doet. En kijk eens wat jou dat oplevert. Misschien ontdekken jullie wel dat jullie hetzelfde belangrijk vinden en dat jullie dat allebei op een andere manier nastreven. Kijk dan eens wat je van elkaar kunt leren om allebei jullie (gezamenlijke) doel te bereiken.

In balans zijn

Als je je vaker aan andere mensen irriteert, kan het zijn dat je minder lekker in je vel zit, dat je je minder in balans voelt. Wil je gratis informatie, tips en inspiratie om meer in balans te zijn en minder stress te ervaren? Meld je dan nu aan voor de gratis community Meer balans, minder stress.