Potentiële bezwaren als je overweegt een coachingstraject te volgen

Investeren in jouw persoonlijke ontwikkeling door middel van een coachingstraject kan voelen als een grote beslissing. Je investeert niet alleen geld in jezelf, je maakt er ook tijd voor vrij. En je wilt je zuurverdiende geld natuurlijk niet in een ‘verkeerd’ coachingstraject steken. Om je te helpen bij het maken van jouw keuze deel ik een aantal potentiële bezwaren over het volgen van een coachingstraject, bij mij of bij een andere coach.

Voor het volgen van een coachingstraject ontvang je geen vergoeding van de zorgverzekeraar

Het klopt inderdaad dat je geen vergoeding krijgt, vanuit de zorgverzekeraar voor het volgen van een coachingstraject. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, dient de coach nog een aparte opleiding te hebben gevolgd. Vaak kom je dan uit op therapie, in plaats van coaching.
Het zit echter ook nog iets anders in elkaar. Stel dat jij een doorverwijzing krijgt vanuit de huisarts naar een psycholoog, dan dien jij eerst jouw eigen risico te betalen en dan heb je bij een psycholoog pas een intake gehad. Jij betaalt dus eerst jouw eigen risico, dan heb je alleen een intake gehad bij de psycholoog. En daarna krijg je de sessies pas vergoed.

Stel dat jij bij mij komt, dan krijg je meteen waarde voor jou geld, je wordt direct geholpen. Ik heb geen wachtlijst en je betaalt, afhankelijk van het aantal coachingssessies, ongeveer evenveel als jouw eigen risico.

Het mooie is ook nog, dat je de kosten voor het coachingstraject kunt aftrekken van de inkomstenbelasting, die je aan het eind van het jaar moet betalen, als scholings-/opleidingskosten. Het levert je dus belastingvoordeel op om een coachingstraject te volgen. Daarnaast kan het zijn dat jouw werkgever het coachingstraject geheel of gedeeltelijk betaalt. Vaak heeft een bedrijf per werknemer een opleidingsbudget. Daar zou je het coachingstraject van kunnen vergoeden. Mocht je in de ziektewet zitten, dan is jouw werkgever verplicht jou te ondersteunen bij jouw re-integratie. Daarnaast kan het zijn dat de arbodienst waar jij regelmatig op gesprek gaat vanwege jouw ziekmelding, de kosten voor het coachingstraject betaalt.

Ik heb geen probleem

Dat is heel mooi en dat hoor ik graag, ‘Ik heb geen probleem’. Een coachingstraject hoef je niet alleen te volgen als je een probleem hebt of ergens tegenaan loopt. Een coachingstraject kan ook helpen als jij een doel wilt bereiken. De coach kun je dan zien als een stok achter de deur en als een sparringpartner. Het coachingstraject kan dan korter zijn, bijvoorbeeld één of twee afspraken.

Ik heb geen tijd

Dat is een hele goede. Dan zou je kunnen gaan kijken wat is tijd voor mij, hoe heb ik tijd ingedeeld en hoe kan ik tijd vrijmaken? Ja, een coachingstraject vraagt inderdaad tijd. De vraag is aan jou of jij het waard vindt om er nu tijd in te steken en later zelfs tijd over te houden, doordat bepaalde zaken beter en sneller verlopen. Op de lange termijn kan het je tijd besparen. Mogelijk kan jouw werkgever hier iets in betekenen.

Er zijn zoveel coaches, hoe maak ik de juiste keuze?

Er zijn inderdaad heel veel coaches en heel veel mensen die zich coach noemen. Volg meerdere coaches op bijvoorbeeld social media om te kijken of de werkwijze jou aanspreekt. Ga met meerdere coaches in gesprek en kijk met wie je een klik hebt. Kies vooral voor de coach waar jij je goed bij voelt en waar jij een klik mee hebt. Dat is de basis voor een goed coachingstraject. Daarnaast kijk je of de coach ergens bij aangesloten is, zodat je weet dat deze persoon een goede opleiding/training heeft gevolgd. Vraag eens om jou heen of mensen een coach kennen waar ze goede ervaringen mee hebben.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je alvast zelf aan de slag?

Download dan nu de gratis oefening ‘Weten wat jij wilt’ en ontdek waar jij blij van wordt. Klik hier om je aan te melden voor de oefening.