Start jouw dag met rust en focus en vanuit vertrouwen

Mijn dag goed starten met rust en focus en vanuit vertrouwen. Ik vroeg me laatst af hoe ik dat kan doen. En daar ben ik veel over gaan lezen.

Waar kwam ik toen terecht? Ik stuitte op veel artikelen over hoe succesvolle mensen hun dag starten. Dat sprak mij wel aan. Zij doen namelijk iets, waardoor zij met focus en vanuit vertrouwen hun dagen doorbrengen. Vertrouwen en focus zijn namelijk de basis van de dag van iemand die doet waar zij blij van wordt en daar ook nog eens geld mee verdient.

Wat mij het meest fascineerde, en waarvan ik dacht dat het mij het meeste zou helpen, was dat succesvolle mensen vaak een vast ochtendritueel hebben. Ik geloof dat we dat allemaal hebben. Je doet de meeste dingen vaak op automatische piloot. Dat is ook een soort ritueel. Bij succesvolle mensen zit dit toch wel wat anders in elkaar. Zij doen vooral datgene in de ochtend wat hen helpt en zaken die hen niet helpen laten ze achterwege. Ze hebben, zeg maar, hun optimale ochtendritueel ‘ontworpen’ en voeren die steevast elke ochtend uit. Dat geeft hen focus, energie en een basis van vertrouwen.

Hoe ziet het ochtendritueel van succesvolle mensen eruit?

 • Vaak staan ze heel vroeg op, rond 6.00uur.
 • Sporten om het lichaam en de hersenen te activeren.
 • Affirmaties uitspreken. Affirmaties zijn zinnen die zij tegen zichzelf zeggen, omdat zij erin geloven dat het dan waarheid wordt. Dus eerst geloven en dan zien.
 • Elke dag dankbaarheid uitspreken als ze opstaan (en/of als ze naar bed gaan).
 • Het doel van de dag opschrijven.
 • Een planning maken van wat ze wanneer gaan doen.

Wat heb ik nu gedaan? Ik heb dit overgenomen, wel op mijn eigen manier, want ik wil dat het eigen wordt. Dan houd ik me er namelijk beter aan 😊

Mijn ochtendritueel:

 • 6.45uur Wekker gaat (6.00uur vond ik toch echt te vroeg). Ik spreek de dingen uit waar ik dankbaar voor ben.
 • 7.00uur Mijn bed uit. In het weekend heb ik met mezelf afgesproken dat ik geen wekker zet, dus dat ik zelf wakker word. Zodra ik wakker ben, begin ik mijn ochtendroutine, zoals ik ook doordeweeks doe. Misschien is dat niet helemaal hoe succesvolle mensen het doen, maar dit werkt beter voor mij. Zo succesvol wil ik nou ook weer niet zijn 😉
 • Op dinsdag, donderdag en zaterdag ga ik hardlopen. De andere dagen wandel ik minimaal een half uur. En als ik mijn straat uitloop, zie ik direct groen om me heen, dat geeft rust (zie foto). Tijdens het hardlopen of wandelen herhaal ik regelmatig mijn affirmaties:
  • Ik leef vanuit mijn hart.
  • Ik heb voldoende klanten in mijn coachingspraktijk.
  • Ik heb overvloed op alle gebieden in mijn leven.
 • Als ik terug ben, ga ik douchen.
 • Dan ontbijt ik.
 • Ik geef mezelf een Reiki-behandeling. Wil je weten wat Reiki is? Klik dan hier.
 • Ik schrijf mijn doel van de dag op.
 • Ik maak mijn planning.
 • En ik ga aan de slag.

De ochtendroutine geeft mij rust, vertrouwen, focus en energie

Deze ochtendroutine doe ik nu minimaal vijf weken. Het geeft mij rust, structuur en duidelijkheid. Ik merk dat vooral de affirmaties mij helpen als ik buiten loop en ze herhaal. Ik voel me daardoor, zeker op dat moment, zelfverzekerd. Ik voel dan een basisvertrouwen die ik eerst wat minder had. Dus dat werkt zeker voor mij. Ook het bewegen in de ochtend vind ik fijn. Ik word meteen goed wakker, ben buiten geweest en heb een frisse neus gehaald. Heerlijk!

Een doel van de dag opschrijven vind ik nog niet altijd even makkelijk, omdat ik vaak veel tegelijk wil doen. Daarom schrijf ik nu als doel op hetgeen wat ik die dag als eerste en zeker gedaan wil hebben. De planning maken vind ik heel fijn. Het geeft me overzicht. En tegelijkertijd houd ik mezelf er niet altijd even goed aan, want dan popt er weer iets omhoog dat ik dan eerst wil doen en vaak ook eerst doe. En tegelijkertijd zet het me wel aan tot het maken van keuzes en helpt het me focussen voor die dag. Ik krijg namelijk wel altijd de punten van mijn planning af en heb vaak daarna nog tijd over. Dat geeft een voldaan gevoel. En dat voelt fijn.

De ochtendroutine helpt mij bij mijn missie Leef vanuit je hart

Met andere woorden ik ben blij dat ik begonnen ben met dit vaste ochtendritueel. Het helpt mij om te focussen, om meer rust te ervaren, om een vertrouwen te voelen dat het goed is en dat ik datgene kan bereiken wat ik wil bereiken en daardoor voel ik me goed en start ik mijn dag gezond en vanuit positiviteit. Dat helpt mij zeker om vanuit mijn hart te leven. Mijn missie.

Wat heeft dit verhaal met jou te maken?

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt, wat dit verhaal met jou te maken heeft. Dat zal ik je vertellen. Ik wil je namelijk inspireren om op zo’n manier jouw leven in te delen dat het voor jou werkt, dat je vertrouwen ervaart en dat je vanuit positiviteit jouw dag ingaat. Dan loop je namelijk al vijf stappen voor, dan wanneer je je neerslachtig voelt en vanuit angst of onrust of iets dergelijks jouw dag start. Met dit verhaal wil ik je dus inspireren om te kijken hoe jij ervoor kunt zorgen dat je de dag op zo’n manier start zodat het voor jou werkt. Hoe doe jij dat op dit moment? Hoe ziet jouw ochtendritueel eruit? Werkt dit voor jou? Wat zou je aan kunnen passen, zodat het wel voor je werkt? Het hoeft niet groot te zijn, het mag ook klein. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om, als je werkt gaat, alles te benoemen (hardop of in jezelf) waar je dankbaar voor bent. Dat kan in de ochtend of in de avond. In de avond kun je dan benoemen waar je dankbaar voor bent van die dag. Ga de dingen op zo’n manier doen, zodat ze voor je werken. En dan zal je zien dat het best makkelijk is om datgene te doen wat echt belangrijk voor jou is en waar je echt blij van word.

Wil jij aan de slag met ontdekken waar jij blij van wordt? En wil je leren om positief te denken en vanuit vertrouwen jouw leven te leiden? Meld je dan nu aan voor de eerste oefening ‘Weten wat jij wilt’ door op deze link te klikken en je aan te melden.