Dichter bij mezelf komen

Vervolg op de blog: http://www.coachingspraktijkvannoije.nl/coaching/wat-wil-jij-later-worden/

Mijn vrienden en klasgenootjes waren tijdens mijn examenjaar op de havo vooral bezig met studeren en ontdekken welke opleiding zij wilden doen. Veel wisten het al wel en meldden zich al aan. Ik wist niet welke opleiding ik wilde doen. Ik wilde ik ieder geval iets in de sociale sector doen. Ik was in die periode vooral bezig met overleven. ’s Nachts kreeg ik paniekaanvallen. Ik had hartkloppingen en werd zwetend wakker. Het enige wat hielp om rustig te worden was een nat washandje op mijn hoofd en in mijn nek leggen.

In eerste instantie vertelde ik niemand over deze paniekaanvallen. Ik vond het stom en wilde het zelf oplossen. Ik had gewoon tijd nodig dacht ik…

Toen kwamen de eindexamens. Ik vond het wel prima, veel vrije tijd en soms een keer examens maken. ik studeerde dan ook niet veel, want ik  had absoluut geen zin. Om mij heen sloten steeds meer mensen zich op voor de eindexamens en het leren. Dat vond ik gek. Zoveel vrije tijd was toch fijn met dat mooie weer? Ik kon me niet tot het leren toe zetten. Omdat ik voor de vakken had gekozen met de minste uren, had ik ook de minste examens. Ik had gelukkig maar telkens één examen per dag. Heel fijn was dat. Ik begon dan ook pas twee dagen voor het examen met leren, wat natuurlijk veel te weinig tijd was voor een eindexamen.

Steeds meer leeftijdgenoten meldden zich aan voor vervolgstudies. Ik wist het nog steeds niet en de tijd begon wel een beetje te dringen, want de zomervakantie stond voor de deur. Ik herinner me nog dat ik bij de opleiding Verpleegkunde ben geweest en management in de zorg. Ik ben vast bij nog meer studies geweest, maar ik weet niet meer welke. Ik liep nergens echt warm voor.

Eindelijk zaten de examens erop, heerlijk! Ik hoefde even nergens aan te denken, behalve het huishouden als ik bij mijn vader was. Na een aantal dagen kwam de uitslag. Dat vond ik toch best spannend. Ik begon me toen zorgen te maken over dat ik weinig had gestudeerd, ook al stond ik gemiddeld er goed voor. Mijn geluk was dat je in dat jaar nog geen voldoende voor de examens hoefde te hebben, als je gemiddelde maar voldoende was. En gelukkig stond ik gemiddeld goed op mijn cijferlijst. Op de examens had ik maar twee voldoendes gehaald, de andere vijf waren onvoldoendes. Doordat mijn gemiddelde cijfers goed waren, had ik gemiddeld toch zessen en zevens en twee achten.

Poeh.. dat zat erop. Nu het vervolg nog. Wat nu? In mijn zomervakantie ben ik naar een open dag van Fontys in Tilburg geweest. Ik keek toen naar meerdere studies, waaronder Pedagogiek. Joh, dat vond ik wel interessant, iets met kinderen… En de ontwikkeling van de mens.. en de psychologie. En in Tilburg, een paar minuten fietsen… En het was nog steeds vaag. Het was iets met kinderen en met deze studie kon je nog verschillende kanten op. Het was niet zo dat je bij de schildersopleiding wist dat je schilder werd. Nee, met deze opleiding wist ik dat ik iets met kinderen ging doen en dat wist ik wel. Dus slechts enkele weken voordat het schooljaar begon, wist ik het. Ik ging HBO Pedagogiek studeren, in Tilburg. En in september 2007 begon ik aan deze studie. Het klopte helemaal. Mijn vader vertelt nu nog wel eens het verhaal dat ik op het begin van de studie op een dag thuiskwam en in huilen uitbarstte. Ik was zo opgelucht en blij, omdat ik eindelijk iets had gevonden wat ik echt interessant vond. Ik vond het zo interessant, dat ik voor deze studie weinig moeite hoefde te doen. Het ging vanzelf. Dat luchtte zo op, want heel lang wist ik het niet. Deze opleiding was waar ik blij van werd. Het klopte op dat moment helemaal. Toen voelde ik me dicht bij mezelf, bij mijn kern en waar ik blij en gelukkig van wordt.

Wil jij dit ook ervaren? Begin dan eens met een eerste oefening om te ontdekken wat jij echt wilt. Klik op deze link, vul het aanmeldformulier in en doe de oefening om jouw eerste stappen te zetten. Uit ervaring weet ik hoe bevrijdend dat voelt 🙂

Deze blog is onderdeel van een boek dat ik aan het schrijven ben. Wil je hiervan op de hoogte gehouden worden? Stuur dan een mail naar info@coachingspraktijkvannoije.nl.